Cava Can Paixano
cava_vie_2

METODA TRADIȚIONALĂ DE PRODUCERE PENTRU CAVA

Vinul spumant al podgoriei CAN PAIXANO, recunoscut și apreciat pentru aroma lui specială, este produs după metoda tradițională, denumită și “champenoise – după regiunea Champagne, din Franța”. Această metodă presupune, pe scurt, realizarea fermentării în sticlă, pentru Cava Ramon Berenguer I. Brut Nature, respectiv Cava Ramon Berenguer I. Brut.

Vin spumos si sampanie Cava

O altă metodă agreată de marii producători de vinuri spumante este “charmat”. În acest caz, nu se apelează la fermentarea în sticlă, ci se optează pentru introducerea artificială de dioxid de carbon în sticle. Prin acest proces se realizează vinul spumos. În cazul de față, vorbim despre Cava Can Paixano Rosat. vin spumos si sampanie

Fiecare etapă a procesului de realizare:

1. Prima fermentare: cele trei soiuri de struguri (Xarel.lo, Macabeo și Parellada) sunt culese manual și amestecate cu grijă în butoaie speciale
cava_sediustruguri1

2. Extragerea vinului obținut după prima fermentare. Se mai numește și vin de bază
3. Se începe prepararea vinului de bază pentru cea de-a doua fermentare. Se adaugă un amestec de sirop de zahăr și drojdie.
4. A doua fermentare (ce va avea loc în sticlă): durează între 9 și 14 luni
5. În camera de fermentare, sticlele sunt ținute în stive, în poziție orizontală. Sunt folosite sticle speciale, care suportă o presiune de 17 atmosfere și care au pereții groși. Acestea sunt închise ermetic cu capse de metal speciale sau cu dopuri de tiraj, fixate cu agrafe de gâtul sticlei.
6. După fermentarea alcoolică (ce durează între 4 și 6 săptămâni), sticlele se lasă în stive între 9 și 14 luni, de asemenea în poziție orizontală. În acest fel, se vor crea condițiile propice dizolvării amestecului adăugat după prima fermentare. În urma acestui proces, se eliberează unii compuși aromatici.
7. La sfârșitul perioadei de învechire, are loc remuajul: procesul prin care se aduce depozitul de drojdii din vin, pe dop. El se realizează prin așezarea sticlelor pe pupitre speciale și prin rotirea lor zilnică cu o optime din circumferință.
8. Procesul de remuaj durează, în medie 30 de zile, și este încheiat atunci când se reușește aducerea întregului depozit de drojdie pe dop. În tot acest timp, sticla se apropie din ce în ce mai mult de poziția verticală, iar capacul este înghețat la -40 de grade Celsius înainte de a fi extrase impuritățile depuse.
9. Urmează etapa numită degorjare: eliminarea manuală a depozitului de drojdii de pe dop.
10. Lichidul rezultat (de expediție) este turnat în sticle, fiecare exemplar fiind atent studiat pentru a nu fi rămas urme de drojdie. Lichidul de expediție este alcătuit din vinul rezultat după procesele expuse până acum și din zahăr dublu rafinat. În funcție de cantitatea de zahăr adaugată, există vin spumant brut natural (0-3 g/l zahăr), extra brut (3-6 g/l zahăr), brut (6-5 g/l zahăr), extra sec (15-20 g/l zahăr), sec (20-25 g/l zahăr) și demisec (20 – 50 g/l zahăr).
11. Sticla se toaletează și se ține cu fața în jos, pentru omogenizarea amestecului.
12. Onorăm comenzile venite din toate colțurile lumii!

Acum, și în România! Exclusiv prin Cavafil S.R.L.! vin spumant Cava Can Paixano