Publicat pe 4 comentarii

Cum, cand si cu cine se bea vinul spumant

pahar_cava

Vin spumant Cava

Mic indreptar despre obiceiurile de consum al uneia dintre cele mai apreciate lichiori bahice

pahar_cava

 

Se spune ca vinul spumant se bea rar … din sete pentru viata. Asa se spune. Noi suntem de alta parere. Spumantul sau spumosul se consuma atunci cand ai nevoie de el. Pentru ca poate fi confindentul tau in clipele cele mai intense din viata ta.

Vin spumant – vin spumos – sampanie

Temperatura optima a vinului spumos: 6-10 grade

Daca ar fi sa spunem ca exista o conditie obligatorie pentru a desface o sticla de vin spumant (cava), atunci aceasta ar fi aceea ca trebuie sa fie rece. Undeva intre 6 si 10 grade este temperatura optima pentru consumul acestei bauturi. Daca vei incerca sa desfaci o sticla de cava vara – dar fara a fi racita suficient in prealabil – vei afla ca aceasta e solutia cea mai sigura sa ramai fara lichid in ea! Asta din cauza presiunii foarte mari din interior, care va duce la risipirea vinului in momentul deschiderii.

Vin spumant – vin spumos – sampanie

PONT: Paharele in care vei servi vinul spumant trebuie sa fie speciale (cunoscute si sub numele de sampanie) si – foarte important – nu trebuie racite inainte! In caz contrar, se va pierde spuma atat de apreciata in momentul turnarii lichidului in pahar.

Vinu spumos se bea inainte de masa sau intre mese, la o discutie cu prietenii

Putina lume stie ca vinul spumant se bea pe stomacul gol, ca aperitiv ce pregateste stomacul pentru festinul culinar ce sta sa inceapa. Spre deosebire de vinul normal, care, dupa deschidere, trebuie asteptat un pic inainte de a fi servit, spumantele se desfac fix atunci cand vor fi servite, pentru a-si pastra prospetimea.

Vin spumant – vin spumos – sampanie

Un alt mod de a te bucura de vigoarea unui spumant de calitate superioara, asa cum este si Cava Can Paixano, poate fi o iesire cu prietenii. La o cafenea sau in club, intre doua intalniri ori in pauza de masa, un pahar de cava poate face orice discutie spumoasa.

Sampania Cava poate fi asociata cu diverse mancaruri

mancare cava

Incepand de la aperitiv, pana la felul doi si desert, vinul spumant poate fi asociat cu aproape orice mancare, cu conditia unei minime informari asupra produsului. Sa presupunem ca ai ales sa mananci un somon la gratar. Cea mai buna alegere pentru tine ar fi Cava Can Paixano Rosat, datorita prospetimii sale deosebite. Ramon Berenbguer I.

Vinul spumos Cava Brut Nature este recomandat atunci cand ai pofta de fructe de mare sau de alte preparate asemanatoare. Nota sa catifelata si bulele fine il recomanda oricand pentru astfel de delicatese.

Ideea de baza in alegerea unui vin spumant de calitate ar trebui sa fie metoda dupa care a fost preparat. Metoda traditional – Champenoise –  de fermentare in sticla e cea mai apreciata, insa daca vrei sa ai la indemana in orice moment o solutie pentru a sarbatori ceva, poti opta oricand pentru un vin obtinut prin fermentare in rezervor.

Vinul spumant Can Paixano Rosat (vin spumos – prin fermentare in rezervor) si Ramon Berenguer I. Cava Brut si Brut Nature (vinuri spumante) sunt propunerile noastre pentru tine. Pe oricare il vei alege, tine minte ca orice vin spumant duce cu sine o poveste.

Intr-o zi, poate fi si povestea ta!

Multumim ca ne-ai citit.

Vin spumant – vin spumos – sampanie

 

Publicat pe Un comentariu

Sampaneria sau locul unde simti ca traiesti cu adevarat

can_samp

Sampanie si vin spumant de calitate

Te-ai gandit vreodata cum e sa bei un pahar de vin spumant Can Paixano in timp ce savurezi un sandvis cu jamon ori carnati pe gratar?

can_samp

Daca nu ai fost pana acum in Barcelona, probabil ca n-ai avut de unde sa afli de aceasta combinatie. Ori daca ai fost in capitala Catalunyei, dar n-ai ajuns in Barceloneta (cartierul gazduit in portul vechi al orasului), sa stii ca ai ratat un obiectiv inedit.

Imagineaza-ti o secunda: un pahar de vin spumos ori spumant, pe care il bei in picioare, alaturi de alti oameni la fel de ca tine, in timp ce infuleci din portia de tapas.

Vin spumant – vin spumos – sampanie

Sunt doua variante aici: fie esti ingrozit, fie ti-am starnit curiozitatea.

Sau pofta…

Sampania Cava Can Paixano – Champagneria a aparut in 1969, in Barceloneta, odata cu prima productie de vinuri spumante / spumoase a firmei cu acelasi nume. Ce mod mai bun de a-ti face reclama poti gasi, daca nu acela de a deschide un soi de bar (bodega – in spaniola) in care sa servesti din vinurile tale celor care iti trec pragul?!

Cu atat mai mult cu cat i-ai atras si cu o oferta inedita: un pahar de cava, impreuna cu o portie de mancare. Ce vrei tu, de la sandvisuri, gratar, sosuri etc

De ce “Sampaneria”

Si-a pus numele de Champagneria Can Paixano, pentru ca in acea vreme inca nu exista nicio lege care sa ateste ca numele de sampanie sa ramana exclusiv produselor din zona Champagne (Franta). Asa cum exista acum.

In catalana, se spune Xampanyeria. In romana, sa-i zicem Sampaneria…

Indiferent de numele ales, ai inteles idea. Care include spiritul locului. O mana de oameni adunati in jurul unor mese, mananca si arunca hartiile pe jos (acolo nu e considerat un lucru nelalocul lui), beau vin spumant si se simt bine.

Vin spumant – vin spumos – sampanie

Locul unde stai la coada in miezul zilei

lume_cava

Cand am fost noi, se apropia ora pranzului. Ne-am asezat la rand – caci da, poti da si peste cozi la Sampanerie – si am asteptat timp de o tigara. Era lume – de la simpli muncitori, pana la turisti in varsat ori studenti locali – , dar asa cum am spus si mai sus, era o anumita atmosfera.

Bulele din paharele reci, aroma vinurilor, mirosul de carne pe gratar, simplitatea, buna-dispozitia, totul iti dadea senzatia ca e facut acolo pentru a te simti bine.

And the winner is … Rosat

Vin spumant Cava Can Paixano Rosat (Roze)e favoritul. Asa pare din coltul nostru. Culoare rosiatica e prezenta in mai toate paharele. La bar, spumantele Ramon Berenguer I. Cava Brut Nature si Cava Brut, celelalte doua tipuri importate de Cavafil, transpira asiduu si isi asteapta clientii. Nu se plictisesc prea mult pe tejghea…

Ce face toti banii e combinatia unica dintre gustul racoritor, fresh, al vinului spumant si consistenta mancarurilor. Si noi am fost luati prin surprindere atunci cand am aflat de acest loc si de aceste obiceiuri. Dar ne-am indragostit iremediabil de ele.

Vin spumant – vin spumos – sampanie

Barcelona, mai aproape de tine

Recunoastem, deci, ca ne-a placut la Sampaneria din Barcelona si am vrea sa o reproducem si in Romania / Bucuresti.

Deocamdata, am facut un prim pas: am adus Barcelona mai aproape de noi, de tine.

O poti avea chiar la tine acasa, cumparand o sticla (sau mai multe) de vin spumos Cava.

cava_rosat

Rosat, Brut Nature sau Brut. Vin spumos si vin spumant.

Cam atat pentru acum!

Pana data viitoare, daca ai vreo intrebare ori nelamurire, lasa un comentariu mai jos, iar noi iti vom raspunde imediat.

Vin spumant – vin spumos – sampanie